Boek af, wat nu?

Je begint met het schrijven van je boek, fictie of non-fictie, en daar stop je negen van de tien keer je hele ziel en zaligheid in. Dan kom je op het punt van: het is af - en nu?

Zoals velen kun je het manuscript naar een van de talloze uitgeverijen sturen - en wachten totdat deze heel misschien positief reageren

Of je schakelt een van de clustercollectieven in die voor een bepaalde prijs jouw boek gaan uitgeven en je mee laten profiteren van hun winst over jouw boek.

Of je doet het helemaal zelf, zoekt een goede POD-printer/drukker en gaat de self-publishing weg. Nu is dat in Nederland moeilijker dan in de meeste andere Europese landen vanwege het - zeg maar gerust - monopolie van het Centraal Boekhuis (CB). Elke boekhandel (er zijn er zo'n 700 in Nederland) houdt van gemak en een enkel bestelpunt - wat CB voor ze is, ondanks de hoge maandelijkse abonnementskosten. Dus moet je zorgen dat jouw boek bij CB te verkrijgen is - en loop je zelf ook tegen maandelijkse abonnementskosten aan.
(Waar in bijvoorbeeld Engeland boekhandels gewend zijn om rechtstreeks bij de uitgever/drukker te bestellen en hierop o.a. pod-drukkers goed op ingespeeld zijn.)

Media_1534428112327Als jouw keuze de laatste optie is/wordt - zonder een ISBN nummer begin je niets. En ook daar loop je in Nederland tegen het CB aan - zij geven nieuwe ISBN nummers uit. Nog zo rond 2014 moest je als "uitgever" een prefix van 100 nummers kopen en die dan een voor een gebruiken voor jouw toekomstige boeken, nu biedt het CB aan beginnende uitgevers/self-publishers een prefix van 10 nummers aan - voor hetzelfde bedrag als voor de voornoemde 100 (net geen € 65,00), het bedrag voor het registreren van een van de ISBN nummers is ook nog steeds rond de € 11,60.

Als je van plan bent om 10 of meer boeken in de komende jaren te schrijven kun je beter naar CB gaan, is dit niet het geval dan kun je hier bij het Boekenportaal een enkelvoudig ISBN nummer aanvragen voor € 25,00 (kosten inclusief de registratie van het betreffende nummer).

Jij behoudt te allen tijde de rechten en plichten van je publicatie, Boekenportaal faciliteert slechts het ISBN nummer voor je publicatie.